Satanské tango

356 strán | SK | pevná | 9788089921515

Keď pred pár dňami navštívil Košice maďarský filmový režisér Béla Tarr, o knihe Satanské tango povedal, že ak sa vám ju podarí prečítať za jednu noc, je to zážitok porovnateľný s psychedelickým tripom. Mne osobne sa to síce nepodarilo, ale Tarrove slová sedia presne.

Tarr tvrdí, že slová enigmatického románu Láslóa Krasznahorkaia majú magickú moc a čosi na tom bude, pretože špecifická, skoro až barokovo prebujnelá výstavba jeho viet skutočne nemá obdobu. Už len samotný názov románu (v origináli je to jedno slovo, Sátántangó, a autor románu ho vymyslel, v maďarčine také slovo neexistuje) je mnohoznačný a Tarr ako režisér kultovej filmovej adaptácie (jeho film má cez 7 hodín) pod týmto názvom uvádza film po celom svete a trvá na tom, že sa nemá prekladať, lebo presný preklad nie je možný.

Podobne náročné je to aj s interpretáciou samotného Krasznahorkaiovho románu. Pokúšať sa ho vysvetliť je ako pokúšať sa intepretovať Kafkov Zámok, alebo Majstra a Margarétu od Bulgakova. Je príťažlivé sa o to pokúšať, pretože každý pokus môže odhaliť nové súvislosti, no román si aj tak uchová svoje tajomstvo.

Než Krasznahorkai začal tento román písať, na dva roky sa zamestnal v jednej poľnohospodárskej osade kdesi na maďarskej periférii, aby lepšie porozumel ľuďom, ktorých komunistický režim zbedačil a nadobro ich pripravil o akúkoľvek životnú perspektívu. Vďaka nemu títo ľudia na úplnom okraji spoločenského záujmu získavajú priestor, osobnosť a vlastný hlas.

V skratke by sa totiž dalo povedať, že Satanské tango je alegóriou akejsi malej apokalypsy, ktorých sa okolo nás deje veľa, ale nestačíme si ich všímať. V tomto konkrétnom prípade ide o príbeh zániku jedného izolovaného spoločenstva v nejakej neurčenej dedine v Maďarsku. Do bezútešného prostredia a medzi letargických osadníkov prichádza istý Irimiáš, do ktorého si domáci projektujú svoje nádeje súvisiace s únikom z nihilizmu a lepším životom.

Ako to celé dopadne, zistíte v knihe, no vyhraďte si na Satanské tango dostatok času a priestoru - tento román si to určite zaslúži.