To, čo máš okolo krku

300 strán | SK | mäkká | 9788082034250

Nigérijčanka Chimamanda Ngozi Adichie je u nás v povedomí od roku 2017, kedy v slovenskom preklade vyšiel jej román Amerikánka, ako aj jej slávny manifest Všetci by sme mali byť feminist(k)ami.

Spoločnými témami uvedených titulov, ako aj čerstvého slovenského prekladu knihy To, čo máš okolo krku (v češtine trefnejšie pomenovanej ako: Co ti svírá hrdlo) sú rasizmus, náboženská a etnická neznášanlivosť, migrácia za lepším životom do USA, pocity menejcennosti a dvojitej identity, kontrasty medzi životom na Západe a v Nigérii, mylné predstavy Američanov o Afrike a naopak a v neposlednom rade aj postavenie žien v spoločnosti a stereotypné predstavy o tom, čo by ženy mali a nemali robiť a kam môžu a nemôžu patriť.

Adichie je vo svojom písaní autentická a priamočiara, v kolekcii dvanástich poviedok ide zakaždým priamo k jadru problému a z jej písania cítiť, že rozumie tomu, o čom píše. Je autentická, keď píše o tom, akým problémom musia v Nigérii čeliť ženy, pretože je sama ženou a celkom iste si prešla podobnou skúsenosťou.

Je uveriteľná, keď nám predostiera príbehy migrantiek do USA, ktoré pracujú v bohatých amerických rodinách, či žien, ktoré sa ocitli v dohodnutom manželstve v zámorí a musia bojovať o vlastnú dôstojnosť. Samotná Adichie totiž v USA študovala a tak mohla z prvého radu vidieť, aký osud čaká mnohé jej krajanky, ktoré sa do Štátov napokon z Nigérie dostali.

V silnej poviedke Súkromný zážitok zasa Adichie beletrizuje etnicky podmienené vraždenie igbockých kresťanov hauskými moslimami. Dve ženy z týchto rozdielnych táborov sa spolu ocitnú v jednom úkryte a jediné, čo im ostáva, je spolu prežiť a prejaviť si vzájomnú ľudskosť. Ako sa napokon ukáže, tvárou v tvár je ich etnická rozdielnosť nepodstatná, zatiaľ čo na ulici rozhoduje o prežití a smrti.

Táto jemná niť rozdielnosti sa vlastne vinie celou zbierkou poviedok. Adichie píše v podstate o tom, že dnes ešte stále ani zďaleka nie je jedno, či sa do sveta narodíte ako Američan, alebo Nigéríjčanka, ako muž, alebo žena, ako kresťanka, alebo moslim, ako beloška, alebo černoška.

Práve o tom je kniha To, čo máš okolo krku.