Noemov stôl

56 strán | SK | mäkká | 9788069024021

Noemov stôl je adaptáciou známeho biblického príbehu o Noemovej arche. No kým biblický Noe zachraňoval zvieratá všetkého druhu, tento Noe zachraňuje z každého druhu aspoň jeden strom.

Krásna, útla knižka autora Vlada W. Rosenfelda pokojne znesie porovnanie s Mužom, ktorý sadil stromy od J.Giona. Obe sú krásne ilustrované, ich príbeh má hlboko ľudský rozmer a tiež aj silný ekologický apel.

Samotný autor, pôvodným menom Weiser, prežil zaujímavý život - hral jednu z vedľajších postáv v Hanákovom filme 322, s manželkou, výtvarníčkou a poetkou Oľgou Urminskou emigroval v roku 1968 aj s mesačným synom z Československa a následne sa usadili na Havaji na Ostrove záhrad, kde žili v alternatívnej komunite.

Rosenfeld do svojej knižky pretavil skúsenosti s hurikánom, starostlivosťou o rastliny, s mobilnou záhradou a s ekologickým hnutím, ktoré bolo vtedy na Havaji prítomné.

Príbeh je určený čitateľom od 0 do 99 rokov a má vtipnú, hoci trochu trpkú pointu, odkazujúcu na ľudskú nepoučiteľnosť, ale zároveň aj neúnavnú snahu urobiť pre svoje okolie čosi dobré.

A ešte nám aj v krátkosti vysvetľuje, ako sadiť a presádzať stromy.