Prstence Saturna (Anglická púť)

318 strán | SK | mäkká | 9788082860040

Oficiálna anotácia vydavateľa ku knihe Prstence saturna hovorí, že ide o román, cestopis i esej v jednom, no presnejšie by bolo povedať, že ide v prvom rade o súbor esejí na rôzne témy, ktoré niekedy priamo, niekedy nepriamo a niekedy skoro vôbec nesúvisia s putovaním W.G.Sebalda po východnom pobreží Anglicka.

Ide o naozaj špecifický prienikový literárny žáner, kde konkrétne miesta, osoby, započuté príbehy, ale aj charakter pustnúcej krajiny, či drobné predmety a situácie iniciujú v pútnikovej a rozprávačovej pamäti príbehy, ktoré začnú žiť samostatným životom a zaberajú v knihe dokonca o čosi viac miesta, ako samotný cestopis.

Nie je to nevyhnutne na škodu, avšak, treba to vedieť dobre napísať (čo Sebald splnil a vynikajúci preklad M.Hvoreckého to len umocňuje) a čitateľ sa na to musí nastaviť a zvyknúť si na typ akéhosi meandrujúceho rozprávania, kde sú odbočky vlastne zaujímavejšie ako samotný hlavný prúd.

Tie odbočky sú samostatné excelentné eseje o všetkom možnom od kolonizácie Konga, cez opis života excentrického mlčiaceho lorda, mýtmi opradeného ostrova určeného na tajné testovanie zbraní, brutálnu britskú kolonizáciu časti Číny, až po rozjímanie nad nádhernou promenádou v akomsi holandskom mestečku.

Knihu vlastne nie je možné čítať naraz, pretože množstvo vnemov a informácií, o ktoré sa s nami Sebald delí, je často priveľmi obsiahle. To, čo ale udivuje najviac, je čosi ako Sebaldova zvláštna hypersenzitivita, ktorá reaguje napríklad na súhru bezvetria, olovenej oblohy a opustených statkov a na základe toho spustí sugestívny opis úpadku danej lokality, aby sa napokon odtiaľ plynulo odrazila, povedzme, k detstvu spisovateľa Josepha Conrada.

Prstecne Saturna sú prvotriednou literatúrou v pravom slova zmysle, pretože obsah aj forma podania textu sú vybrúsené do najmenšieho detailu.

Takto vedia písať len naozaj svetoví spisovatelia.