Sto pod nulou

316 strán | SK | mäkká | 9788082034410

Neexistuje dobrá odpoveď na otázku, prečo ľudia vykonávajú extrémne horolezectvo. Teda, existuje na to veľa odpovedí, ale žiadna nie je dostatočne dobrá na to, aby zahnala všetky výčitky a pochybnosti, ktoré takéto výstupy prinášajú.

Prvý zimný výstup partie horolezcov na Mt. McKinley bol extrémnym výkonom. V porovnaní s Himalájami síce lezci nemuseli čeliť veľkej výške (6000m je čosi výrazne iné, ako 8000m), ale kombinácia odľahlosti vrchu, mimoriadne nízkych teplôt a, bez preháňania, naozaj šialeného vetra urobili z ich výstupu historický výkon.

Hneď v prvý deň expedície zahynul jeden jej člen v trhline. Ďalší dvaja sa prepadli tiež a len vďaka dávke mimoriadneho šťastia neskončili rovnako. Teploty okolo -25 až -30 stupňov boli považované za príjemné. Medzi -40 a -50 ešte stále znesiteľné, ak sa skupina hýbala. Pri zostupe z vrcholu bola trojica lezcov donútená 6 (!) dní núdzovo bivakovať v úzkej ľadovej jaskyni, kým sa vietor upokojil a oni mohli zostúpiť dolu. Vietor o sile 240 km/h spôsoboval pocitovú teplotu približne -100 stupňov.

Išlo teda o strhujúci výkon, no to, čo robí z knihy Sto pod nulou aj strhujúcu literatúru, je spôsob, akým je vyrozprávaná. Art Davidson, jeden z členov vrcholového tria, totiž okrem detailného popisu celého priebehu expedície a mimoriadne úprimnej introspekcie prináša plastický obraz celej akcie vďaka denníkovým záznamom ďalších dvoch členov, ktoré dodávajú rozprávaniu iné uhly pohľadu, no celkovo potvrdzujú Davidsonovu verziu príbehu. Ide teda o vzácny prípad dokumentárneho románu, kedy nie sme odkázaní na videnie celej udalosti len jednými očami, ale vďaka viacerým hlasom čítame autentický, veľmi reálny opis reality.

Vrcholom knihy je striedanie rozprávania Davidsona, uväzneného v tesnej jaskyni a denníkov členov, ktorí boli o jeden tábor nižšie a nedokázali tým hore pomôcť. Pri striedavom čítaní toho, čo obe skupiny zažívali v rovnakom momente, netušiac, čo sa deje s druhým družstvom, uväznení v zovretí extrémneho vetra, človeku tuhne krv v žilách.

Zimný prvovýstup na Mt. McKinley sa právom stal lezeckou legendou. Kniha Sto pod nulou sa právom stala tou literárnou.